Aktualnie prowadzona jest rekrutacja na poniższe stanowiska pracy:

1. Barman/ Barmanka
2. Kelner/ Kelnerka
3. Bell Boy (pracownik pomocniczy działu Recepcja)
4. Zastępca Szefa kuchni
5. Pomoc Kuchenna
6. Dyrektor ds. Sprzedaży i Marketingu
7. Pokojowa
8. Kucharz

 

Formularz aplikacyjny

Imię i nazwisko (wymagane)

Adres email (wymagane)

Numer telefonu (wymagane)

Zakres pracy (wymagane)
Barman/BarmankaKelner/KelnerkaKucharz/Pomoc KuchennaParkingowy/ochrona obiektuBell Boy (pracownik pomocniczy Działu Recepcja)RecepcjonistaPokojowa/Pracownik sprzątającySpecjalista w Dziale Administracja (kadry lub rozliczenia)Kierownik zmiany w Restauracji/Kierownik RestauracjiKierownik zmiany w Dziale Służby Pięter/Kierownik Działu Służby PięterKierownik zmiany na kuchni/Zastępca Szefa kuchni/Szef kuchniPracownik technicznySpecjalista/Kierownik w Dziale sprzedaży i marketingu

CV w formacie pdf lub doc (wymagane)

Zdjęcie (wymagane)

 

Proces selekcji i rekrutacji pracowników składa się z następujących etapów:

1) Selekcja nadesłanych aplikacji (cv, list motywacyjny) w oparciu o stworzone przez Dział HR profile kompetencji niezbędnych do pracy na poszczególnych stanowiskach.

2) Rozmowa kwalifikacyjna z wybranymi kandydatami spełniającymi kryteria określone w ofercie pracy.
W trakcie spotkania weryfikowane są informacje zaprezentowane przez kandydata w dokumentach aplikacyjnych – w szczególności w zakresie wykształcenia, dotychczasowego doświadczenia zawodowego, umiejętności oraz planów zawodowych. W zależności od stanowiska sprawdzane są również znajomość języków obcych – najczęściej języka angielskiego.

3) Przekazanie informacji drogą telefoniczną o chęci nawiązania współpracy z wybranymi kandydatami.

4) Spotkanie w Dziale HR w sprawie zawarcia umowy o współpracy.